Klik om naar homepage te gaan

Nederlandse fietsen maken onderhoudsmarkt in Driefontein mogelijk

Stichting Kukura - Zimbabwe - Driefontein - Projecten - algemeen

Begin dit jaar zijn er 2 lichtingen fietsen binnengekomen voor de lokale gemeenschap in Driefontein. Er was grote behoefte aan fietsen hier in Driefontein; zelfs toen we hier nog niet woonden en we Driefontein elke maand bezochten, vroegen ze al geregeld om fietsen. In Harare is er een stichting die Nederlandse weesfietsen uit hun lijden verlost in Nederland en ze hier heen brengt: Bikes for Zim. Wij hebben als stichting niks gedaan, behalve geholpen met de informatie hoe aan de fietsen te komen en ze de fietsen met een marge te laten verkopen om zo te kunnen investeren in reserve onderdelen of reparatie tools.

De mensen hier konden voor een zeer scherpe prijs (USD 26) prachtige Nederlandse fietsen kopen. De vraag was zo groot dat nu (juli 2019) nog steeds elke dag mensen om de fietsen vragen, terwijl de eerste container leeg is en Bikes for Zim niet kan zeggen wanneer er een nieuwe container komt.

Als Stichting kunnen we daar geen invloed op uitoefenen. Dus rest ons alleen maar te melden aan de geïnteresseerden dat ze zich moeten melden bij de lokale workshop om zichzelf op een lijst te laten zetten met telefoonnummer. Gelukkig vinden ze hier wachten niet zo erg. Als ik aangeef dat het een half jaar kan duren zeggen ze: “that’s fine”! Waar we wel invloed op kunnen uitoefenen is het creëren van een onderhoudsmarkt voor fietsen. Want de fietsen hebben natuurlijk op den duur onderhoud nodig. Eén van de projecten is daarom fietsonderhoud.

We gaan de workshop helpen om aan gereedschap te komen om simpel onderhoud te kunnen doen als banden plakken, slag uit het wiel halen en een ketting onderhouden. Maar ook willen we helpen met reserveonderdelen beschikbaar stellen. We zijn daarvoor bezig om grote fietswinkel aan te schrijven om te kijken of we voor inkoopprijs binnen- en buitenbanden kunnen kopen. Dat lijkt te gaan lukken. Op die manier kunnen we betaalbare reserveonderdelen aanbieden, die hier in Zimbabwe niet verkrijgbaar zijn of te duur voor de lokale bevolking.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Om iets te veranderen moet je wel weten wat er allemaal plaatsvindt ter plekke!  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

dEEL DEZE BLOG MET JE VRIENDEN!

Scroll naar boven