Klik om naar homepage te gaan

Jonge zwangere vrouwen worden zelfvoorzienend in de bush

Met ossen het veld bewerken

Een verschijnsel wat je niet snel zal zien voorkomen in Nederland…een ruimte achter een ziekenhuis met allemaal kleine huisjes waar zwangere vrouwen een aantal weken voor de bevalling en een aantal weken na de bevalling verblijven. Zonder familie. Maar hier ligt het ziekenhuis ook ver weg van de bewoonde wereld, en kan je niet snel naar een ziekenhuis als je eenmaal wilt bevallen net zoals in Nederland. Het Muvonde ziekenhuis in Driefontein heeft zo’n ruime: Matumba.

De vrouwen in Zimbabwe hebben over het algemeen ook niet een gelijke positie met mannen. Dat zorgt ervoor dat vrouwen een zwakkere positie in de samenleving hebben. Soms worden vrouwen ook in de steek gelaten door hun man op zeer jonge leeftijd, en moet de vrouw dus voor hun kind zorgen. Soms zijn het hier zelfs tienermoeders. Om de positie van deze groep vrouwen te versterken en het leven daar ook iets interessanter te maken gedurende hun verblijf, hebben we als Kukura een nieuw project opgezet: Trainingstuin voor zwangere vrouwen.

Er was al een oud veldje bij hun huisjes, en dat was precies geschikt om een groentetuin in aan te leggen.

Eerst is er een tuinman gekomen met ossen om de tuin om te ploegen. Daarna is er een andere tuinman gekomen die de tuin gereed heeft gemaakt om te zaaien. Maar een tuin aanleggen alleen is niet genoeg. Er moet ook nog toevoer zijn van water. Het ziekenhuis heeft al een aantal grote watertanks, waar damwater van de dam naartoe wordt getransporteerd (5 km verderop!). Dus daarom moesten we ook een pond (soort van opvangreservoir voor water) laten bouwen in de tuin. Als het regent wordt de pond gevuld met water, maar helaas regent het niet het hele jaar. Daarom hebben we een door de plaatselijke loodgieters een connectie laten maken tussen de watertank met damwater van het ziekenhuis naar de pond.

Daarvoor moest ook een geul van wel 50 meter gegraven worden. Op de pond is nu een kraantje aanwezig, zodat die handmatig gevuld kan worden.

Dan heb je natuurlijk nog dat je de zwangere vrouwen niet met volle emmers wil laten lopen om de tuin te irrigeren. Daarom hebben we een irrigatiepomp besteld bij de metal workshop. Er komt een platform, met 2 lagen in de tuin te staan (met lokaal hout gemaakt) waar de irrigatiepomp op de bovenste laag komt, en op de onderste laag een vat waar 200 liter water in past. Het is de bedoeling dat dan iemand erop staat om met de voeten op de pedalen het water vanuit de pond in het watervat te pompen. Als het goed is komt er 80 liter per minuut uit, dus binnen 3 minuten is het gebeurd. Aan de andere kant zit er een kraantje met een aansluiting voor een tuinslang in het watervat, zodat de vrouwen dan de tuin kunnen irrigeren.

In Zimbabwe zijn de mensen “verslaafd” aan mais en kovo (soort spinazie). Maar de voedingswaarde is niet heel erg hoog en het is eentonig om dat elke dag te eten. Daarom willen we deze groep ook kennis bijbrengen om verschillende soorten groenten te gaan verbouwen. Dus we willen ook bruine bonen, pinda’s, spinazie, zoete aardappelen, quinoa, kool, rabarber en meer. Het moeten groenten zijn die ook weer nieuwe zaden geven zodat je het hele jaar groenten kan verbouwen.

Behalve de tuin verbouwen willen we ook graag de vrouwen trainen. We willen ze trainen op 3 vlakken:

  1. Praktische training hoe je gezonde gevarieerde groente kan verbouwen en hoe je kan irrigeren. Gegeven door een tuinman/ vrouw.
  2. Theorie training over life skills & assertiviteit. Gegeven door een aantal verpleegkundigen van het ziekenhuis die al de verantwoordelijkheid dragen over deze “afdeling”.
  3. Praktische training over een aantal nuttige (huishoudelijke) taken zoals zelf kleren maken. Gegeven door de workshop school of economics.

Zo hopen we een heleboel vrouwen te kunnen helpen een zelfstandig onafhankelijk bestaan te kunnen opbouwen!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Om iets te veranderen moet je wel weten wat er allemaal plaatsvindt ter plekke!  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

dEEL DEZE BLOG MET JE VRIENDEN!

Scroll naar boven