1. Irrigatiesystemen ontwikkelen

Hoofdlijnen project

De huidige crisis in Zimbabwe, met de aanhoudende inflatie en hoge kosten, maakt dat mensen erg afhankelijk zijn van de productie van hun eigen voedsel met hopelijk wat extra’s om te kunnen verkopen of delen met familie en dorpsgenoten.

Vanuit de lokale bevolking is er een vraag gekomen voor de irrigatiesystemen. Enerzijds heeft de metal workshop van Mr. Meki de kennis om dit te realiseren, en anderzijds weet hij dat er ook lokaal vraag naar is. Maandag 8 juli 2019 heeft er veldwerk plaatsgevonden.

Stijn Elbers (initiatiefnemer van Stichting Kukura) heeft samen met mr. Meki en een lokale tuinman een aantal boeren bezocht dichtbij de dam om te kijken of ze behoefte hebben aan irrigatiesystemen en wat ze ervoor kunnen betalen. Daaruit bleek dat er wel degelijk potentie was voor het systeem van Mr Meki. Alhoewel een aantal boeren al een simpele waterpomp hadden, bleek dat er behoefte was aan een krachtigere betere pomp incl. irrigatiemogelijkheid die Mr Meki kan maken.

De boeren konden niet vertellen wat ze ervoor over hadden; ze willen eerst het prototype zien. Dat kan (na aankoop van de middelen) binnen een week gemaakt worden. Overigens blijkt er een grote potentiele markt te zijn; er zijn daar wel 45 boeren!

De werkplaats van mr. Meki (metaal) gaat een irrigatiesysteem ontwikkelen voor de lokale bevolking die dicht bij een waterbron woont (een rivier, dam etc.) en grond heeft om het land te irrigeren t.b.v. landbouwproductie. De huidige situatie is dat veel mensen die toegang hebben tot water, dat nu met emmers moeten gaan ophalen. En daarna weer uitgooien over het land. Door de irrigatiepomp te gebruiken, kan een groot oppervlak met tuinslangen besproeid worden, zonder dat het veel werk kost. Het bespaart dus arbeid. Belangrijk van dit product is dat het lokaal gemaakt kan worden, dat het een betaalbaar product is en bijna onderhoudsvrij. De werkplaats kan het lokaal inkopen, zelf maken, en dus ook onderhouden. Daardoor is het een duurzaam project

Eerst gaat de werkplaats een prototype maken. Dit om enerzijds te dienen als voorbeeld & demoproduct, anderzijds om uit te zoeken wat de kosten zijn van de materialen, hoe makkelijk dit beschikbaar en transporteer baar is en de arbeid van het productieproces. Om de continuïteit van het project te waarborgen moeten de afnemers betalen voor het product. Een grove inschatting van Mr. Meki is dat het zo’n 400 USD (360 euro) zou moeten opbrengen.

Voor het prototype zullen we samen met Mr Meki naar Harare reizen om onderzoek te doen naar de materialen die we zoeken en de kosten daarvan. Dan gaat Mr Meki het systeem in elkaar zetten en aangeven wat aan arbeid verrekend moet worden in de verkoopprijs. Belangrijk is (door de huidige instabiele economische situatie) om meteen nieuwe materialen te kopen. Zo voorkomt de workshop dat het geld wat verdiend wordt ook meteen in waarde daalt door de hoge inflatie. Helemaal voorkomen kan je dat proces natuurlijk niet.  

Vanuit de initiatiefnemers wordt aan Stichting Kukura gevraagd om in de eerste instantie de transportkosten naar Harare (235 km enkele reis) en de aankoop van de producten voor het prototype vergoed. Met het geld van de verkoop van het prototype zullen ze direct nieuw materiaal moeten aankopen. Na de verkoop van 2 irrigatiesystemen kan nagegaan worden wat het opbrengt en wat er met de overwaarde kan gebeuren.

Als ze na de verkoop van een paar irrigatiesystemen in staat zijn om een deel bij te dragen aan een zaagmachine, dan kan binnen Stichting Kukura nagedacht worden om een deel van de machine bij te dragen zodat ze hun eigen hout kunnen verbouwen en bewerken, lokaal groeiende eucalyptus bomen (gum trees). NB: De zaagmachine is een apart project!

 

Minimaal 5 irrigatiesystemen verkocht, waardoor de workshop kan investeren in nieuw gereedschap of machines.

 

Uitgaven project

0

Opstart eerste systemen in €

0

Subsidie pompen in €

0

TOTAAL UITGEGEVEN IN €

Tijdlijn Project

juni 2019

Aanvraag project

Projectplan is ingediend bij het bestuur.

juni 2019

juli 2019

Onderzoek behoefteLokale boeren zijn bezocht om te kijken of er genoeg behoefte is aan de systemen en wat ze er voor kunnen betalen.

juli 2019

juli 2019

Project goedgekeurd

Projectplan is goedgekeurd door bestuur en er is akkoord op de begroting.

juli 2019

juli 2019

Materialen inkopenAan de hand van het projectplan en de inkooplijst gaan de benodigde materialen voor de eerste sample irrigatiepomp ingekocht worden.

juli 2019

juli 2019

Start Sample Product

juli 2019

september 2019

Productie gestart

september 2019

oktober 2019

Eerste verkoop aan boer

oktober 2019

november 2019

Eerste succesvolle installatie

november 2019

maart 2020

4 systemen verkocht

En nog 3 geïnteresseerden..

 

maart 2020

Resultaat in cijfers

0
Aantal irrigatiesystemen verkocht
0
Aantal boeren geholpen
0
Aantal irrigatiesystemen in productie

Resultaat in beeld

Video hele project van A tot Z

Scroll naar top