Achtergrond.
Zimbabwe
Driefontein missie
De lokale missie, waar de initiatiefnemers van Stichting Kukura - Dieke van der Windt als tropenarts en Stijn Elbers als online marketeer - begonnen zijn, laat dan ook een hoop vergane glorie zien. Goed draaiende werkplaatsen zijn helaas vervallen, machines worden niet meer gebruikt of zijn onbruikbaar geworden, omdat de kosten van reparatie niet gedragen kunnen worden, en alles wat eerder gefabriceerd werd is door de lokale economie ingestort. Daarnaast is ook de beschikbaarheid van de basisproducten (hout en metaal enz.) afgenomen, waardoor het niet meer mogelijk is om zelf iets op te starten of te investeren.
Lokale productie
De lokale vraag naar producten kan in de eerste plaats beginnen bij de vraag om middelen vanuit het ziekenhuis. De kinderafdeling is leeg en er is geen speelgoed om kinderen te stimuleren om zich te ontwikkelen of uit bed te komen als ze beter worden. Ook zijn er geen kleine middelen om de kinderen met botbreuken afleiding te geven of te stimuleren hun aangedane ledematen te gebruiken.
De fysiotherapie afdeling is leeg en vervallen terwijl in het ziekenhuis veel mensen met botbreuken behandeld worden, er veel oudere patiënten komen die een hersenbloeding doorgemaakt hebben, mensen met spierklachten die extra stimulans kunnen gebruiken om hun lichaam weer goed te gebruiken, kortom veel mogelijkheden tot revalidatie om een zo groot mogelijk herstel te stimuleren. Dit zijn kleine dingen die op te vangen zijn en met wat middelen vanuit de lokale werkplaatsen aangevuld kunnen worden. Naast dit alles heeft bijvoorbeeld de school of nursing (verpleegkunde opleiding) een behoefte aan meubilair zoals bureaus en stoelen.
Driefontein missie ligt op de vruchtbare hoogvlakte van Zimbabwe. Hierdoor zien we weinig kinderen met ondergewicht, maar zien we wel veel kinderen met een afbuigende groei, veelal door gebrek aan gevarieerde voeding of gebrek aan kennis bij de ouders. Ditzelfde geldt voor de patiëntenpopulatie van het Muvonde Mission Hospital, die veelal kampt met over- of ondergewicht. Het probleem is hetzelfde: gebrek aan kennis en gebrek aan gevarieerde voeding. Het resultaat is dat patiënten last hebben van chronische klachten, zoals hoge bloeddruk, spierklachten, suikerziekte, enz. waarbij de medicatie erg duur is en vaak niet voorradig. De basis ligt bij de voorlichting aan medisch personeel, die meer kennis zal moeten krijgen van gevarieerde voeding en bepaalde problemen die voorkomen bij specifieke ziektebeelden plus hoe dit mogelijk voorkomen kan worden. Als zij beter getraind zijn, dan zal de voorlichting aan hun patiënten ook beter verlopen en kan bijvoorbeeld beter uitgelegd worden welke aanpassingen aan dieet of beweging effectief kunnen zijn.
Daarnaast zal er ingespeeld kunnen worden op het aanbieden van meer toegespitste voeding voor de patiënt. Hiervoor zal gevarieerde voeding verbouwd worden in de ziekenhuistuin en zal er voorlichting gegeven kunnen worden aan de patiënten. Het ziekenhuis heeft een maternity waiting mothers shelter ‘Matumba’. Hier wachten de vrouwen wekenlang op hun bevalling en verblijven ook familieleden van de patiënten die langere tijd in het ziekenhuis moeten liggen. Deze groep mensen kan gemakkelijk gestimuleerd worden met een training in goede voeding en verbouwing en mogelijk kunnen er zelfs zaden en bonen verstrekt worden voor de ontwikkeling van eigen verbouwing in hun groentetuin thuis.